Data importeren in je webshop doe je zo!

Veel e-Commerce software pakketten hebben tegenwoordig wel een tool om product informatie, content en andere gegevens te importeren via een XML of CSV bestand. Een beetje kenner weet dat een CSV of XML ook vanuit Excel gegenereerd kan worden.

En groot probleem voor veel shops is de hoeveelheid aan gegevens die allemaal vanuit verschillende partijen op een andere manier aangeleverd worden. Handmatig overtypen of kopiëren/ plakken is natuurlijk te doen als je een paar producten en pagina’s hebt, alleen heb je meer data en meerdere leveranciers dan wordt dit een tijdrovende klus.

Uiteraard bestaan er genoeg opties om shop aan ERP, PIM systemen etc te koppelen, maar als dat nog een brug te ver is, dan biedt data transformeren via PowerQuery een uitkomst!

De kracht van Power Query?

Power Query is een tool in Excel onder andere beschikbaar in Office365 om data te transformeren en Excel bestanden of andere bestanden samen te voegen in 1 bestand.

Dat betekend dat je informatie uit eigen systeem kan combineren met informatie uit andere systemen en zo kolommen kan samenvoegen waardoor je 1 bestand hebt die je kunt importeren in eigen shop.

Hoe zet je het in?

Er zijn bijvoorbeeld 3 bestanden:

  1. een bestand uit eigen shop
  2. een bestand van de leverancier x
  3. een bestand van leverancier y

Door de 3 bestanden in de Power Query op te halen als aparte query, kun je deze weer samenvoegen in een nieuwe query en bijv. matchen op basis van EAN code of een artikelnummer. Daarna voeg je de data uit de kolommen van de leverancier samen met je eigen lege kolommen, bijv. artikel kenmerken en vervolgens heb je een nieuw bestand die ingelezen kan worden in de webshop.

Een voordeel hiervan is dat als het leveranciersbestand nieuwe producten bevat of alleen nieuwe informatie, dit bestand ververst moet worden en op basis van de bestaande regels in de query netjes worden samengevoegd met de eerdere samengevoegde kolommen.

Meer weten of advies over Power Query’s of content beheer?

Neem contact op met een eCommerce consultant via e-mail of ons afspraken formulier.

«
»
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share