Zijn AI ontwikkelingen een bedreiging of kans?

Veel mensen kijken met gefronste wenkbrauwen en soms ook met argwaan naar de ontwikkeling die AI het afgelopen jaar heeft doorlopen. Het gaat razend snel, daar waarbij je een jaar geleden nog echt goed zag dat een filmpje, tekst, foto of iets dergelijks via kunstmatige intelligentie was gemaakt is het tegenwoordig steeds moeilijker om kunstmatig van handmatig te onderscheiden. En dat is dan alleen nog het visuele aspect, wat onder “de motorkap” van apps en andere software zit is niet zichtbaar.

In het nieuws is AI ook een hot-item, van positieve berichten tot negatieve berichten en ook veel onzin en bang makerij. Even terug naar de basis, het doel van AI is om te automatiseren en dus machines werkzaamheden te laten uitvoeren. Er is niks nieuws onder de zon, dit is al sinds de komst van machines aan de hand. Wat in de jaren 80 toen o.a. de PC in opkomst kwam, in een versneld tempo verder door ontwikkeld, waarbij software steeds meer kon doen.

Hoog tijd om deze hype even te kaderen en daarom in deze blog de kansen en bedreigingen is onder het vergrootglas te leggen.

De bedreiging?

In veel beroepen zal er min of meer iets gaan veranderen, maar ook hier niks nieuws onder de zon, want verandering is onderdeel van het leven. Niets blijft hetzelfde, neem bijvoorbeeld mijn eigen vak als IT Consultant. Nu Microsoft en andere software bedrijven vol inzetten op AI en gebruikers van de software via AI kunnen trainen, begeleiden bij het gebruik en fouten helpen op te lossen, er overal wel een app voor is en een standaard koppeling, waar zit dan nog het werk? Daar kom ik op terug bij de kansen!

Een andere “bedreiging” naast het veranderen van beroepen, is dat er door AI uiteraard ook misbruik gemaakt kan worden van privacy, bijvoorbeeld door een stem van iemand te gebruiken, een foto om te zetten in een video. Een video te editen zodat iemand iets doet of zegt wat fake is en schadelijk is voor zijn/ haar reputatie, de voorbeelden zijn er al genoeg. Of een vorm van discriminatie, omdat de AI tool zo geprogrammeerd is om mensen met een bepaalde afkomst eruit te filteren.

En ongetwijfeld zullen er ook beroepen verdwijnen, omdat het werk vervangen wordt, maar daar waar iets wegvalt komt altijd weer ruimte voor iets nieuws.

De kansen!

En dan komen we bij de kansen. De kunstmatige intelligentie heeft wel een duidelijke opdracht nodig om uit te kunnen voeren wat de wens is en het moet toepasbaar zijn. Daar ligt een grote kans voor creatievelingen.

Voor veel andere beroepen zie ik juist kansen, neem bijvoorbeeld een docent. Er is een tekort aan leraren en hoe mooi is het als AI een leerling die net wat meer uitleg nodig heeft verder kan helpen, zodat de leraar kan focussen op de rest van de klas en het sociale aspect van het les geven.

Daarnaast komt er ander soort werk bij: Neem weer als voorbeeld een leerling die ondersteunt wordt door een AI programma, dan wil je niet dat AI alle antwoorden voorzegt en wel dat er duidelijk stap voor stap uitgelegd wordt en de leerling ruimte krijgt zelf na te denken. De kunstmatige intelligentie moet wel zo geprogrammeerd worden (de opdracht krijgen) dat het op die manier de leerling ondersteunt.

Vanuit mijn perspectief zie ik de rol als consultant veranderen, daar waar voorheen de focus vooral lag op het neerzetten van de software / een stukje techniek zal er meer een verschuiving plaats vinden naar het wegzetten van een oplossing. En dan de oplossing in het grotere geheel, advies welke oplossing geschikt is. Juist vanwege het grote aanbod van software. Het koppelen van omgevingen daar waar die standaard nog niet aanwezig zijn, maar ook het schakelen tussen de wensen van de klant en de verschillende partijen die een oplossing bieden. Het gaat door AI juist meer terug naar de menselijke kant van het vak.

Microsoft heeft Computer Vision Services in Microsoft Azure toegevoegd, hiermee kun je via een camera de omgeving verkennen, er is bijvoorbeeld een app gemaakt voor blinden en slechtzienden. Via de app wordt verteld wat er in de omgeving te zien is en bijv. informatie op een bord voor te lezen of barcode te scannen van een product in de supermarkt en dit dan voor te lezen. In de toekomst zullen mensen met een beperking steeds meer gaan profiteren van de AI tools die beschikbaar komen, zij krijgen juist meer kansen.

Het leert ons ook na te denken waarom we iets doen, zoals we het doen. Veel werk zal eenvoudiger worden, omdat de automatisering een verdere vogelvlucht neemt. Het verkleint het maken van menselijke fouten en voorkomt herstel kosten.

Vanuit mijn eigen ervaring bijvoorbeeld met het schrijven van een blog, merk ik dat AI helpt om content te genereren zowel afbeeldingen te genereren (zoals in dit blog item) als mijn teksten te herschrijven. Wie mijn blog regelmatig leest, weet dat er wel eens wat hiaten in zitten. Door AI zal de kwaliteit verbeteren.

Ook in de e-Commerce wereld speelt AI al een rol, maar zal deze nog groter worden. Het kan klant-ervaringen laag-drempelig verbeteren, zonder dat daar grote ontwikkelteams voor nodig zijn. Kleinere online ondernemers zullen daar ook van profiteren.

Kortom AI biedt zowel kansen als bedreigingen en het is aan ons allen om daar op een goede positieve manier mee om te gaan. En het vooral in te zetten waarvoor het bedoeld is, namelijk automatiseren. En tot slot: Er is niks nieuws onder de zon de digitale transformatie is al sinds de komst van de PC, Mobiele telefoons etc een feit en we hebben nog steeds allemaal genoeg te doen en er is nog steeds een te kort aan mensen die vacatures vervullen 🙂

Meer weten over IT vraagstukken binnen uw bedrijf?
Neem contact op om de mogelijkheden door te spreken!

«
»
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share