Wat is het verschil tussen Shopify B2B en B2C?

Shopify biedt twee hoofdproducten aan: Shopify B2C (Business to Consumer) en Shopify B2B (Business to Business). Hieronder zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee oplossingen opgesomd:

 1. Doelgroep:
  • B2C: Shopify B2C is gericht op bedrijven die producten rechtstreeks aan consumenten verkopen. Deze bedrijven richten zich op individuele klanten en verkopen meestal in kleinere hoeveelheden.
  • B2B: Shopify B2B is gericht op bedrijven die producten aan andere bedrijven verkopen. Deze bedrijven richten zich op groothandelsklanten, distributeurs, detailhandelaren en andere bedrijven die producten willen inkopen in grotere hoeveelheden voor wederverkoop of intern gebruik.
 2. Prijzen en kortingen:
  • B2C: In B2C zijn prijzen over het algemeen vastgesteld en gelden voor individuele consumenten. Kortingen kunnen worden aangeboden als onderdeel van marketingcampagnes of tijdens speciale promoties.
  • B2B: In B2B kunnen prijzen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid gekochte producten, contractonderhandelingen en klantniveaus. Kortingen worden vaak gegeven op basis van volume-aankopen of klantrelaties.
 3. Aankoopproces:
  • B2C: Het aankoopproces in B2C is meestal eenvoudig en snel, met een focus op de gebruikerservaring van de individuele consument. Transacties kunnen plaatsvinden zonder dat er goedkeuring van een manager of financiële afdeling nodig is.
  • B2B: In B2B kunnen aankoopprocessen complexer zijn en betrekken ze vaak meerdere stakeholders binnen de koperorganisatie. Dit kan onder meer goedkeuring van hogere niveaus, offerteaanvragen, onderhandelingen over contracten en betalingstermijnen omvatten.
 4. Functionaliteit van het platform:
  • B2C: Shopify B2C is geoptimaliseerd voor het bieden van een uitstekende winkelervaring aan individuele consumenten. Het platform bevat functies zoals aanpasbare winkelontwerpen, marketingtools, betalingsverwerking en klantondersteuning.
  • B2B: Shopify B2B is specifiek ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zakelijke klanten. Het kan functies bevatten zoals offerteaanvragen, klantspecifieke prijzen, bulkbestellingen, geavanceerde accountbeheerfuncties en integratie met bedrijfssystemen zoals ERP (Enterprise Resource Planning) en CRM (Customer Relationship Management).

In het algemeen richt Shopify B2C zich op het verkopen aan individuele consumenten, terwijl Shopify B2B is ontworpen om te voldoen aan de unieke vereisten van bedrijven die aan andere bedrijven verkopen.

Geïnteresseerd in een Shopify webshop?
Neem contact op om de mogelijkheden door te spreken!

«
»
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share