Wat is een Cloud computing platform zoals Microsoft Azure?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat de “Cloud” precies is, met de cloud wordt vaak een locatie bedoeld die via het internet te bereiken is waar gegevens opgeslagen kunnen worden. Een bekend platform is Microsoft Azure, het bied vele voordelen om je gegevens online op te slaan in plaats van op een lokale server.

Een eCommerce oplossing staat over het algemeen al in een gedeelde Server omgeving. Het verschil met een Cloud platform is dat het verder gaat als alleen hosting, denk bijvoorbeeld aan veiligheid. Voorbeelden van oplossingen waar we tegenwoordig allemaal wel mee werken in de Cloud zijn bijv. Office 365 apps, zoals Teams, Word, Excel etc. Nieuwe technieken zoals Machine learning  en AI hebben tegenwoordig grote datacenters nodig voor extra rekenkracht.

Hoe duurzaam is het Azure landscape?

Op 7 februari 2023 kreeg ik via een online sessie een kijkje in de keuken van de datacenters van Microsoft. Data Centers komen wel eens negatief in beeld, bijvoorbeeld hoeveel energie deze locaties verbruiken en hoeveel ruimte ze in beslag nemen.

Neem bijvoorbeeld het datacenter in “ons eigen “ Amsterdam, die overigens in 2014 het 5de datacenter van Microsoft in de wereld was. Heeft een eigen energiebron, door energie op te wekken met windmolens en te koelen via een heel oude techniek van 4500 jaar geleden door te koelen via opgeslagen regenwater. Slechts 5x per jaar is aanvullende koeling nodig. Daarmee is Amsterdam het efficiëntste data center in de wereld, vanwege windmolens en het regenwater (fijn idee als het hard stormt).

Daarnaast is de hardware bewust in eigen beheer om ook op dat vlak geen overhead op het gebied van hardware te hebben. Er zijn geen extra drivers en software nodig voor puur alleen voor de hardware, waardoor de servers efficiënt draaien.

Voor de toekomst zijn diverse doelen gesteld bijvoorbeeld in 2030 Zero waste te hebben.

Hoe veilig is het Azure Microsoft network?

Als er zoveel bedrijven en gebruikers op zitten hoe hou je het veilig? Qua software is er op het platform voldoende aanwezig, zoals Azure firewall, Ddos protection en Load balancers.

Daarnaast heeft het platform een eigen netwerk tot aan kabels aan toe, alleen in een paar uitzonderlijke gevallen gebruiken ze gedeelde bestaande kabels, maar niet in Nederland.

Reparatie van onderdelen in een server wordt streng gemonitored, waarbij een engineer alleen toegang krijgt tot het ene onderdeel wat vervangen of gerepareerd moet worden. Voordat een engineer daar komt, heeft hij al meerdere screenings achter de rug om zeker te zijn dat de juiste persoon aan de juiste hardware sleutelt.

Hardware drivers die niet goed meer zijn worden vernietigd, ze gaan letterlijk in shredder en de (RAW) materialen worden hergebruikt.

Waarom zou je gebruik maken van de Cloud?

Een groot voordeel ten opzichte van een lokale server, zeker met de huidige energie kosten, is een kosten besparing op het gebied van energie, hardware en update kosten. Nog een ander voorbeeld is schaalbaarheid. In de eCommerce wereld is dit belangrijk, als het aantal bezoekers toeneemt, is het van belang dat de omgeving waar de shop gehost wordt dit ook aan kan.

Ook qua integraties zijn in de Microsoft Azure omgeving een groot aantal tools beschikbaar, waarmee software aan elkaar gekoppeld kan worden. Denk aan Office, Sharepoint beiden geïntegreerd in Teams, maar het gaat nog veel verder als dat. Ook op eCommerce gebied zijn daar tools voor aanwezig om bijv. eenvoudig met het ERP systeem Microsoft Business Central te koppelen.

Meer weten over Cloud oplossingen en eCommerce?

 Maak dan vrijblijvend een online afspraak via de online agenda.

«
»
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share