BI? Huh?
BI oftewel Business Intelligence dashboards zijn informatiemanagement oplossingen die ingezet worden voor data analyses. Door middel van filters en acties wordt visueel in grafieken data in een scherm weergegeven, waardoor de informatie overzichtelijk en helder is. Dashboards kunnen makkelijk (en veilig) gedeeld worden bijvoorbeeld via een browser, waardoor ze erg populair zijn.
Met BI dashboards kun je informatie uit meerdere systemen combineren, zoals informatie uit het ERP systeem combineren met informatie uit de webshop. Op die manier heeft u de mogelijkheid om te zien hoe het gehele bestelproces van voor tot achter performed.
Het verschil tussen een dashboard en rapport is dat een dashboard high level informatie verstrekt en een rapport in detail.
Voorbeelden van BI tools zijn, bijv. Microsoft PowerBi en Google Data Studio.
Wat is het doel van een BI Dashboard?
Dashboards worden speciaal ontworpen voor het analyseren van data uit (verschillende) systemen, om zo de besluitvorming te verbeteren, te toetsen of de doelen die gesteld zijn behaald worden.
Met een krachtige, geautomatiseerde business intelligence-tool bouwen belanghebbenden dashboards om data te bekijken, conclusies te trekken en actie te ondernemen.
Hoe kan ik een BI dashboard inzetten voor mijn webshop?
BI tools kunnen koppelen met de database van een systeem. In de database worden alle gegevens opgeslagen bijv. uit de webshop zoals artikel informatie en klant informatie. Als je webshop gekoppeld is met bijv. een ERP of boekhoudsysteem en Google Analytics, dan heb je in alle afzonderlijke systemen inzicht krijgen in de data uit dat betreffende systeem.
Een BI tool kan de data in deze systemen samenbrengen en geeft een totaaloverzicht ook als je data in een Excel vastlegt kan dit gecombineerd worden. Op die manier krijg je inzicht in het totaal proces.
Bijvoorbeeld: Het inkopen kan makkelijker worden door een dashboard te hebben wat inzicht geeft over artikelen die in de webshop hardlopers zijn (deze informatie komt uit Google Analytics) en hoe zich dit verhoud met de huidige voorraad en de levertijd van de leverancier (uit het ERP systeem), waardoor men daar vroegtijdig op in kan spelen.
Wat zijn de voordelen van een BI Tool?
- Inzicht over meerdere systemen
- Management informatie
- Bepaalde informatie uitlichten
- Snel up to date inzicht (geen gedoe met Excelletjes samenstellen)
- Verbanden leggen tussen bepaalde informatie
Meer weten wat binnen uw bedrijf mogelijk is?
Maak dan een afspraak (kennismakingsgesprek) via het online formulier of neem contact op via mail of telefoon.