Hoe herken je een fake webshop?

Sinds januari wordt er massaal melding gemaakt van fraude via fake webshops en wie online besteld heeft vast zelf ook wel eens een ervaring gehad, dat de bestelling niet klopte of nooit is aangekomen.

Bijzonder vervelend, maar nog vervelender is het als je gegevens die je op de webshop achter laat ook nog eens misbruikt worden, helaas is dat het laatste jaar steeds meer toegenomen. Tegenwoordig hoef je geen computer-nerd meer te zijn of veel geld te betalen om een gelikte webshop neer te zetten. Met alle online tools die beschikbaar zijn, kun je eenvoudig zelf een webshop maken.

Hoog tijd om in deze blog wat tips te geven om te voorkomen dat je iets koopt via een fake webshop:

Te mooi om waar te zijn

    Als het te mooi om waar te zijn is, trap er dan niet! Sneakers die in de winkel 100 euro kosten, kunnen niet ineens opduiken voor 10 euro. Kijk op internet rond wat andere betrouwbare webshops voor prijs vragen, wijkt het af dan klopt er vaak iets niet.

    Twijfels? Check het!

    Veel webshops zijn aangesloten bij Thuiswinkel.org, webshop keurmerk of andere organisaties die toezicht houden op veiligheid en betrouwbaarheid. Vaak staat er onderaan in de footer een logo van het keurmerk. Helaas wordt het logo van zo’n organisatie wel eens onterecht gebruikt. Op de website van bijv. Thuiswinkel is een ledenlijst te vinden, zoek op de bedrijfsnaam of je ze terug vindt: https://www.thuiswinkel.org/consumenten/ledenlijst/

    Niet terug te vinden bij een keurmerk of geen keurmerk?

    Is het een Nederlands bedrijf dan kun je via de KVK op bedrijfsnaam zoeken of het bedrijf werkelijk bestaat: https://www.kvk.nl/zoeken/  ook kan je het domein controleren via de volgende site: https://www.sidn.nl/, hier kun je ook zien wie de eigenaar is van het domein. Komt dit niet overeen met de KVK, dan kan je op de naam van de domeinhouder zoeken op de website van KVK.

    Is het een buitenlands bedrijf met een .com domein, zoek dan op https://www.whois.com het domein op.

    Certificaat ontbreekt

    Tegenwoordig heeft iedere serieuze webshop een certificaat, heb je deze niet dan is de ranking in Google niet goed. Een certificaat zorgt ervoor dat gegevens die je invoert veilig zijn en minder makkelijk te achterhalen. Een certificaat herken je doordat er https staat in plaats van https, ook staat er in de meeste browsers een slotje voor het domein. Deze kan je aanklikken en zien of het certificaat nog geldig is.

    Ontbreken van contactgegevens

    Als er geen contact gegevens aanwezig zijn, zoals een adres, plaats, telefoon, e-mail, KVK nummer of iets dergelijks en er is alleen een contact formulier, dan kan dat een indicatie zijn dat er geen echt bedrijf achter zit.

    Achteraf betalen

    Is het toch te verleidelijk en wil je een gokje wagen…Als een webshop een betaaloptie zoals Klarna aanbied, dan kan het zijn dat er kopersbescherming van toepassing is. Sommige creditcards en paypal bieden deze service ook. Een soort van niet goed, geld terug garantie. Check dit wel eerst bij de betaal optie die je kiest of ze deze service aanbieden. En tot slot: Een online bank boeking via Ideal biedt geen optie om de betaling terug te draaien, is de bestelling niet goed dan ben je het geld kwijt.

    Wel heb je als consument het recht om te retourneren, als het echt om fraudeurs gaat, zullen die zich niks aantrekken van deze regels en ben je het geld waarschijnlijk toch kwijt. Op de site van de consumentenbod is meer informatie over je rechten bij een online aankoop: https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/rechten-bij-aankoop/online-telefonische-aankopen

    «
    »


    Follow by Email
    LinkedIn
    LinkedIn
    Share